Vývoj asistované reprodukce v ČR - Syrovátková, Barbora; Arltová, Markéta, 1970-; Langhamrová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem a změnami v oblasti asistované reprodukce na území České republiky. Poukazuje na důvody vedoucí k využívání asistované reprodukce. Práce se zabývá postupy při léčbě neplodnosti i metodami asistované reprodukce, přičemž za metody asistované reprodukce se považují takové postupy léčby neplodnosti, kdy se zachází s lidskými pohlavními buňkami, tedy vajíčky u žen a spermiemi u mužů. Práce se zabývá i výsledky a úspěchy léčby neplodnosti pomocí asistované reprodukce. Práce poukazuje na úspěšnost vybraných center asistované reprodukce. Část práce pojednává o dárcovství pohlavních buněk, a náležitostmi důležitými pro darování. Jsou zde shrnuta hlavní právní opatření umělého oplodnění i právní vymezení nejdůležitějších pojmů spojovaných s asistovanou reprodukcí. Jedna kapitola práce se zabývá proplácením léčebných cyklů asistované reprodukce zdravotními pojišťovnami. V neposlední řadě jsou zde rozebrány i etické otázky týkající se umělého oplodnění a zejména dárcovství spermií a vajíček, i pohled nejvýznamnějších světových náboženství na asistovanou reprodukci.
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses