Teória európskej dezintegrácie - Olšiak, Matúš (2013)
Napriek tomu, že teoretická literatúra zaoberajúca sa otázkou európskej integrácie je nesmierne bohatá, opačný proces k nej - dezintegrácia - doteraz unikal pozornosti akademikov. Vo svetle najväčšej hospodárskej krízy od 30. rokov 20. storočia by však ďalšie ignorovanie tohto javu bolo chybou. Cieľom tejto diplomovej práce je rozbor vplyvných teórií európskej integrácie v snahe zistiť nakoľko sú schopné uchopiť a vysvetliť hypotetickú dezintegráciu Európskej únie. Takáto analýza nám zároveň môže poskytnúť fundament pre vytvorenie ucelenej teórie európskej dezintegrácie. Pri skúmaní sa diplomová práca zameriava predovšetkým na jav nacionalizmu, ako na jednu z najčastejšie spomínaných hypotetických príčin európskej dezintegrácie.