Islamismus v současném světě a vliv občanské války v Sýrii na jeho šíření - Havlíčková, Blanka (2014)
Tato diplomová práce analyzuje ideový základ islamismu a zabývá se příčinami, které způsobují, že tento politický směr získává stále více příznivců jak na Blízkém východě, tak v západních zemích. Práce se zaobírá i fenoménem globalizace a tím pádem propojením islamistů v dnešním světě. V poslední kapitole práce jsou shrnuty informace o občanské válce v Sýrii, do které jsou zapojeni islamisté jak ze zemí Blízkého východu, tak zemí Západu. Cílem práce bylo dokázat, že občanská válka v Sýrii bude mít vliv na další šíření politické ideologie islamismu.