Geopolitická příslušnost Ruska v současném ruském diskurzu - Kalinová, Olga (2014)
Otázka geopolitické příslušnosti Ruska se ve své podstatě dotýká odvěkého ruského sporu o tom, zda Rusko patří do Evropy nebo do Asie. Z geografického hlediska se Rusko převážně nachází na asijském kontinentě. Z kulturně-civilizačního hlediska však ruský národ tíhne k Evropě, i když v sobě obsahuje prvky obou sousedních civilizací. Na základě zkoumání nejvýznačnějších ruských myšlenkových směrů, převážně geopolitického rázu (slavjanofilství, západnictví, atlantismus, eurasijství atd.) se práce snaží o systematizaci odpovědí na tuto otázku. Zároveň, jejím cílem je zjistit pomocí analýzy současné ruské zahraniční politiky, který z těchto ideových směrů má dominantní roli v zahraničněpolitickém diskurzu v Rusku od roku 2000. Pomocí identifikace tohoto prioritního směru a pomocí stanovení primární orientace ruské zahraniční politiky na konkrétní region se práce snaží získat odpověď na otázku, co je Rusko: Evropa, Asie, nebo samostatný kontinent Eurasie?