Politická vize V. Klause - Binar, Martin (2013)
Práce se zabývá myšlením Václava Klause a jím zastávanými hodnotami, které jsou analyzovány na základě názorových střetů, které musel podstoupit v době, kdy vykonával nejvyšší ústavní funkce. Teoretickým rámcem je vymezení liberální a konzervativních hodnot, které jsou přítomny v myšlení takzvané nové pravice. Následující části práce mapují Klausova názorová střetnutí na vnitrostátní úrovni z pozice ministra financí a premiéra České republiky a také na mezinárodní úrovni z pozice prezidenta republiky, tato část práce se omezuje na jeho kritiku evropského integračního procesu a společné evropské měny. Hypotézou práce je, že Klaus svým myšlením navazuje na novou pravici, která je ve světové politice spojována především s Margaret Thatcherovou a Ronaldem Reaganem. Tato hypotéza je v průběhu práce potvrzována analýzou konkrétních kroků V. Klause a jeho názorů, které příslušnost k nové pravici dokazují.