Organizace a průběh prvních prezidentských voleb v ČR - Matiášková, Lenka (2013)
Přímá volba prezidenta je politickým, politologickým a také ústavně-právním tématem, které nás provází se značnou pravidelností již spoustu let. Objevuje se vždy v souvislosti s prezidentskými volbami, ale také jako součást volební kampaně voleb parlamentních. Únor 2012 tuto pravidelnost přerušil a přímá volba prezidenta byla schválena. První přímá volba prezidenta se poté uskutečnila v lednu roku 2013. Tomuto termínu předcházela dlouhá volební kampaň kandidátů, přesvědčování voličů i několik soudních sporů. Volby nakonec vyhrál jeden z nejpravděpodobnějších vítězů -- Miloš Zeman.