Čína a India komparácia postavenia v svetovej ekonomike - Kostiviarová, Jana (2014)
Bakalárska práca sa zameriava na komparáciu postavenia Číny a Indie v svetovej ekonomike. V prvej časti prebieha pozorovanie politického a ekonomického vývoja týchto dvoch štátov. Dôraz je kladený hlavne na politicko-ekonomické reformy, ktoré prispeli k otvoreniu ekonomík, a tak k otvoreniu medzinárodnému obchodu. Ekonomický vývoj je sledovaný na základe vývoja HDP, nezamestnanosti a inflácie. V druhej časti bakalárskej práce prinášam pohľad na medzinárodne ekonomické vzťahy Číny a Indie. Využijem pritom štatistiky obchodu s tovarom a službami, zahraničných investícií a platobnej bilancie. Na základe týchto štatistík uvidíme, či tieto dva štáty smerujú k tomu, aby sa stali jednotkami na svetovom trhu. Posledná časť je venovaná postaveniu Číny a Indie v svetovej ekonomike. Prináša pohľad na súčasné postavenie, ale aj predikciu budúceho postavenia na základe predpovedí zemí BRICS. Bakalárska práca prispieva k rozšíreniu povedomia o postavení Číny a Indie vo svete a k uvedomeniu si, že tieto dva štáty sa môžu stať na základe viacerých faktorov vedúcimi veľmocami v svetovej ekonomike.