Udržitelný rozvoj cestovního ruchu v Moravskoslezském kraji - Lipusová, Lucie (2014)
Práce se zabývá problematikou udržitelného rozvoje cestovního ruchu, která je aplikována na příkladu Moravskoslezského kraje. Cílem práce je zhodnotit současný stav a potenciál udržitelného rozvoje cestovního ruchu v Moravskoslezském kraji. Teoretická část je věnována pojmu udržitelného rozvoje, pilířům a principům, na kterých je problematika založena. V praktické části je charakterizován Moravskoslezský kraj z hlediska životního prostředí, dopravní infrastruktury, cestovního ruchu a zejména je zde zhodnocena nabídka šetrných forem cestovního ruchu v kraji, způsob jejich podpory a možnosti dalšího rozvoje. Podstatnou část práce tvoří analýza povědomí o udržitelném rozvoji cestovního ruchu v kraji provedená na základě dotazníkového šetření mezi podnikateli v oblasti cestovního ruchu, působících v Moravskoslezském kraji, účastníky cestovního ruchu, rezidenty kraje a pracovníky krajského úřadu. K celkovému zhodnocení stavu a potenciálu udržitelného rozvoje cestovního ruchu v kraji je využita SWOT analýza.