Oceňování společnosti Model Obaly, a.s. - Šidák, Martin (2014)
Diplomová práce se zabývá oceněním společnosti Model Obaly, a.s. Hlavním cílem práce je stanovení tržní hodnoty společnosti k 1. 5. 2014 pro potenciálního externího investora. Pro samotné ocenění podniku je použita výnosová metoda diskontovaného peněžního toku pro akcionáře a věřitele (FCFF). Pro správné stanovení tržní hodnoty společnosti Model Obaly, a.s. je také zpracována finanční a strategická analýza, které patří mezi vedlejší cíle diplomové práce. V rámci strategické analýzy autor provedl rozbor makro a mikroprostředí pomocí PEST, SWOT analýzy a Porterovy analýzy 5 konkurenčních sil. Finanční analýza zahrnuje jak horizontální, tak vertikální rozbor účetních výkazů, analýzu poměrových ukazatelů a ekonomické přidané hodnoty. V rámci procesu ocenění společnosti je vypracován finanční plán, s jehož pomocí je stanovena tržní hodnota společnosti k 1. 5. 2014.