Možné scénáře budoucího vývoje v Mali - Hankeová, Tereza (2013)
Pakliže historie se zabývá minulostí a sociologie současností, nemohly by mezinárodní vztahy být orientovány na budoucnost? Na případu maliské krize lze ilustrovat výhody aplikace scenáristické metody, která přináší stupeň relevance teoriím mezinárodních vztahů. Sever Mali byl tradičně izolovaným územím jak geograficky, tak politicky i ekonomicky. Od počátku roku 2012 zde opět vypukly boje a potvrdila se sílící hrozba islamistických skupin v Sahelu. Tato práce se primárně zabývá možným budoucím vývojem krize, kterou zapříčinil komplexní sled souvislostí. Rozbor událostí, které krizi předcházely, umožní vymezit klíčové faktory, jež krizi budou nadále ovlivňovat i do budoucna. Zároveň jsou určeny klíčové neznámé, které by mohly zcela narušit očekávatelný vývoj. Podle zvolené metodiky nové scenáristiky jsou výstupem této práce čtyři scénáře nastiňující alternativy budoucího vývoje v severním Mali. Liší se od sebe různou souhrou aktérů a klíčových neznámých a časovou či prostorovou dynamikou.