Vývoj ekonomické situace Itálie před a po přijetí jednotné měny - Ludvíková, Denisa (2013)
Cílem této bakalářské práce je vystižení postupné změny ekonomické situace Itálie v době, kdy republika využívala vlastní měnu - liru, a poté po začlenění do Evropské měnové unie, kdy přijala euro. Práce tedy bude rozebírat jednotlivá období hospodářského vývoje a na konci bude obsahovat zhodnocení, jestli přijetí eura italské ekonomice pomohlo nebo naopak. Závěrečná kapitola bude rovněž obsahovat názory ekonomů a veřejného mínění ohledně vývoje do budoucna a rovněž vybrané předpovědi vývoje makroekonomických ukazatelů.