Peníze a drahé kovy ve světové ekonomice - Konečný, Adam; Jiránková, Martina, 1967-; Střecha, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou drahých kovů (a to už od jejich rané historie) a jejich úzkým vztahem s penězi. Při psaní jsem si kladl za cíl především informovat veřejnost o základních ekonomických funkcích drahých kovů, mezi které patří například funkce platidla a s tím související funkce uchování reálné hodnoty. V první kapitole své práce se zaměřuji výhradně na historii platidel a analyzuji problematiku peněz z různých úhlů pohledu. Dále zmiňuji a později i podrobně popisuji dva úzce propojené ekonomické fenomény dnešní doby: inflaci a centrální bankovnictví. Ve druhé kapitole se zaměřuji na nejdůležitější část práce -- zkoumám zlato a stříbro jako monetární kovy a jejich vývoj v průběhu dějin. V závěrečné kapitole se věnuji analýze investiční příležitosti, kterou v sobě drahé kovy skýtají, a následně predikuji dlouhodobý cenový vývoj drahých kovů na mezinárodní komoditní burze. Tuto predikci považuji za jeden z cílů své práce, a proto její výsledek v závěru práce řádně zdůvodním.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses