Působení OHCHR v oblasti lidských práv případová studie Indie - Lukeš, Jakub; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Šklebená, Karolína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Zvyšující se diskriminace žen v Indii se v posledních letech stává velmi závažným problémem. Mezinárodní společenství disponuje několika prostředky, které působí preventivně proti diskriminaci žen. Tato bakalářská práce zkoumá postavení a vliv Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva v Indii. Indie ratifikovala několik mezinárodních úmluv vztahující se k eliminaci všech druhů diskriminace páchané na ženách. Primární cílem této práce je analyzovat, zda vlivem působení Vysokého komisaře pro lidská práva v Indii dochází k naplňování Úmluvy o odstranění všech forem diskriminace žen. Výchozím předpokladem jsou výstupní zprávy Výboru pro odstranění diskriminace žen, jehož poznatky jsou podrobeny analýze. Závěrečná zjištění jsou v této práci testována na statistických ukazatelích, které naznačují efektivitu působení Úřadu vysokého komisaře pro lidská práva v Indii. Na základě získaných poznatků jsou v závěru práce navrženy potenciální doporučení, která by zefektivnila činnosti OHCHR v Indii.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses