Nastavení hodnotícího systému zaměstnanců na základě matice dovednosti - Reisnerová, Aneta; Stejskalová, Irena, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Vávrová, Lenka (2014)
Diplomová práce se zabývá nastavením hodnotícího systému zaměstnanců na základě matice dovednosti. Teoretická část popisuje motivační systém, sytém hodnocení a kompetenční model. Dále je v této části vysvětlen rozdíl mezi kvalifikací a vzdělaností a následně je popsáno prohlubování a zvyšování kvalifikace. Je zde charakterizována kvalifikační matice na základě mých poznatků a zkušeností s ní a závěr teoretické části pojednává o zásluhových odměnách. Praktická část se věnuje naplnění stanovených cílů. Je zde vysvětlena kvalifikační matice Vimperského závodu, zejména její využití, dále jsou zde vyzdviženy její přednosti či případné nedostatky. Praktická část se dále zabývá zahrnutím kvalifikační matice do systému odměňování a do systému osobního ohodnocení
Vedoucí práce: Irena Stejskalová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2014
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2014
Keywords: personální management; hodnocení pracovníků; rozvoj kariéry; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; personnel management; rating of employees; career development; master's theses