Genderové rozdíly z pohledu demografických ukazatelů v České republice - Tokhyan, Ani (2014)
Genderové statistiky jsou hlavním nástrojem, který umožňuje zkoumání rozdílů mezi muži a ženami v různých oblastech, nejen demografické, ekonomické a sociální. Dnes a denně se setkáváme se statistickými ukazateli, u nichž se viditelně liší výsledky mužů a žen. V úvodu této bakalářské práce jsou definovány základní pojmy týkající se genderu. Pozornost se zaměřuje především na nejčastěji používanou terminologii v oblasti genderové problematiky, která byla výrazně ovlivněna moderní společností. V návaznosti na pořízení dat z databáze Českého statistického úřadu a dalších zdrojů, jež jsou veřejně dostupné, popisuje druhá část práce vybrané demografické ukazatele podle pohlaví, a to nejdříve pro Českou republiku jako celek a dále pak na úrovni krajů (NUTS 3). Ve třetí části jsou pomocí různých grafů a několika vlastních analýz vybraných demografických ukazatelů vyjádřeny vzájemné rozdíly mezi pohlavími a vztahy mezi jednotlivými ukazateli. Zachycena je zejména odlišná věková a vzdělanostní struktura, zaměstnanost a další. Čtvrtá, závěrečná, část práce se zaměřuje na organizace v rámci ČR, které se genderovou problematikou aktivně zabývají.