Zavádění projektu data governance - Zosinčuk, Dominik (2013)
Tématem této diplomové práce je způsob zavádění Data Governance do společnosti. Velké organizace mají problémy při řízení a zpracování dat pro vytěžení informací vhodných pro rozhodování. Data Governance je nový směr v řízení společnosti, který adresuje tato bolavá místa a pomáhá organizacím nakládat se svými daty efektivně a transformovat je na podniková aktiva. Tato práce má teoretickou a praktickou část. V teoretické části práce je rozebírán důvod vzniku disciplíny Data Governance, analýza zakotvení Data Governance ve světových metodikách, možnosti zaměření projektů a potenciální přínosy této disciplíny. Popisem přínosů má za cíl usnadnit pohled na důvody zavedení Data Governance a najít pro něj ospravedlnění a podporu v podobě byznys přínosů. Další důležitou částí této kapitoly je popis komponent Data Governance, které jsou přizpůsobitelnými stavebními bloky při realizaci projektu. V praktické části této práce je popsán postup zavádění projektu Data Governance. Cílem je definovat nutné artefakty, které musí vzniknout v rámci projektu zavádění Data Governance, nezávisle na užité metodice řízení projektů. Navržená artefakty vychází z popsaných metodik v teoretické části a "best practices" ze světové literatury. Tyto hlavní artefakty umožní následný projekt vhodně strukturovat, řídit a dovést k úspěšné implementaci nového systému řízení dat. Doručováním artefaktů v jednotlivých fázích projektu bude současně doručována přidaná hodnota. Každý projektový výstup má definovaný význam, kterým je přínosný pro projektový tým i organizaci. Hlavním přínosem této praktické části je snaha eliminovat problémové oblasti projektů zavádění Data Governance jako je vhodné sestavení projektového týmu, definice nutné součinnosti, získání podpory či definici výstupů projektu.