Zavádění projektu data governance - Zosinčuk, Dominik; Doucek, Petr, 1960-; Oškrdal, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Tématem této diplomové práce je způsob zavádění Data Governance do společnosti. Velké organizace mají problémy při řízení a zpracování dat pro vytěžení informací vhodných pro rozhodování. Data Governance je nový směr v řízení společnosti, který adresuje tato bolavá místa a pomáhá organizacím nakládat se svými daty efektivně a transformovat je na podniková aktiva. Tato práce má teoretickou a praktickou část. V teoretické části práce je rozebírán důvod vzniku disciplíny Data Governance, analýza zakotvení Data Governance ve světových metodikách, možnosti zaměření projektů a potenciální přínosy této disciplíny. Popisem přínosů má za cíl usnadnit pohled na důvody zavedení Data Governance a najít pro něj ospravedlnění a podporu v podobě byznys přínosů. Další důležitou částí této kapitoly je popis komponent Data Governance, které jsou přizpůsobitelnými stavebními bloky při realizaci projektu. V praktické části této práce je popsán postup zavádění projektu Data Governance. Cílem je definovat nutné artefakty, které musí vzniknout v rámci projektu zavádění Data Governance, nezávisle na užité metodice řízení projektů. Navržená artefakty vychází z popsaných metodik v teoretické části a "best practices" ze světové literatury. Tyto hlavní artefakty umožní následný projekt vhodně strukturovat, řídit a dovést k úspěšné implementaci nového systému řízení dat. Doručováním artefaktů v jednotlivých fázích projektu bude současně doručována přidaná hodnota. Každý projektový výstup má definovaný význam, kterým je přínosný pro projektový tým i organizaci. Hlavním přínosem této praktické části je snaha eliminovat problémové oblasti projektů zavádění Data Governance jako je vhodné sestavení projektového týmu, definice nutné součinnosti, získání podpory či definici výstupů projektu.
Vedoucí práce: Petr Doucek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses