Energetická politika EU z pohledu lobbingu - Dvořáková, Adéla (2014)
Diplomová práce si klade za cíl přispět k objasnění procesu formování klimaticko-energetické politiky EU, metodou deskripce definovat evropské lobbistické skupiny vstupující do procesu tvorby klimaticko-energetického rámce do roku 2030 a na základě metody komparace zhodnotit jejich vliv a účast na formování energetické politiky. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola se věnuje teoretickému ukotvení energetické politiky, vymezení základních pojmů a popisu legislativního procesu v EU z pohledu lobbingu. Druhá kapitola objasňuje energetickou politiku v kontextu boje proti změně klimatu a definuje tuto problematiku na mezinárodní a evropské úrovni. Poslední kapitola práce představuje aktuální legislativní tvorbu klimaticko-energetické politiky do roku 2030 a konkrétně se zaměřuje na lobbingové aktivity a velikost vlivu vybraných politických, státních a sociálních aktérů dle členění zájmových skupin Howletta a Rameshe.