Energetická politika EU z pohledu lobbingu - Dvořáková, Adéla; Němcová, Ingeborg, 1957-; Hartman, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Diplomová práce si klade za cíl přispět k objasnění procesu formování klimaticko-energetické politiky EU, metodou deskripce definovat evropské lobbistické skupiny vstupující do procesu tvorby klimaticko-energetického rámce do roku 2030 a na základě metody komparace zhodnotit jejich vliv a účast na formování energetické politiky. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola se věnuje teoretickému ukotvení energetické politiky, vymezení základních pojmů a popisu legislativního procesu v EU z pohledu lobbingu. Druhá kapitola objasňuje energetickou politiku v kontextu boje proti změně klimatu a definuje tuto problematiku na mezinárodní a evropské úrovni. Poslední kapitola práce představuje aktuální legislativní tvorbu klimaticko-energetické politiky do roku 2030 a konkrétně se zaměřuje na lobbingové aktivity a velikost vlivu vybraných politických, státních a sociálních aktérů dle členění zájmových skupin Howletta a Rameshe.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses