Analýza problémů agilních projektů firmy - Černý, Jan; Buchalcevová, Alena, 1958-; Mittner, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou agilních projektů vývoje SW jedné existující firmy. Hlavním cílem práce je identifikovat a analyzovat nejčastější problémy agilních projektů firmy, shrnout jejich dopady a navrhnout možná doporučení. Součástí hlavního cíle je rovněž vybudovat interní znalostní bázi, která pomůže ke sdílení zkušeností a aktivnímu předcházení problémů v budoucích projektech. Pro splnění tohoto cíle bylo třeba nastudovat a popsat problematiku agilního vývoje SW, nejčastěji používané agilní metodiky a zajímavé statistiky a trendy z oblasti agilních projektů. Dále provést SWOT analýzu firmy a analýzu výsledků interního dotazníkového šetření stavu agilních projektů. Poté identifikovat a popsat nejčastější problémy agilních projektů firmy, identifikovat kategorie projektů, které se ve firmě vyskytují a přiřadit identifikované problémy jednotlivým kategoriím. A nakonec vytvořit interní znalostní bázi, kterou je třeba naplnit obsahem, který odpovídá výsledkům této diplomové práce. Přínosem diplomové práce je identifikace nejčastějších problémů agilních projektů firmy, představení možných dopadů a doporučení. Dále identifikace kategorií projektů firmy, analýza z pohledu stanovených hodnotících kritérií a přiřazení problémů jednotlivým kategoriím. Hlavním přínosem diplomové práce je nová interní znalostní báze pro oblast projektového řízení, díky níž bude možné lépe sdílet zkušenosti a aktivně předcházet problémům napříč projekty. Diplomová práce obsahuje dvě hlavní části, teoretickou a praktickou. Teoretická část definuje pojem "agilní metodiky", popisuje jejich typické zástupce a zabývá se statisti-kami a moderními trendy z oblasti agilního vývoje. Praktická část je rozdělena na 4 kapitoly, ve kterých jsou nejprve prezentovány výsledky SWOT analýzy firmy
Následně jsou představeny identifikované kategorie projektů, kterým jsou přiřazeny identifikované problémy, osvědčené postupy a vyhodnocena stanovená hodnotící kritéria. V poslední části je prezentována mnou vytvořená interní znalostní báze pro oblast projektového řízení.
Vedoucí práce: Alena Buchalcevová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses