CAPM a jeho využití v oceňování podniku - Vavrouch, Martin (2013)
Bakalářská práce se zabývá využitím modelu CAPM při oceňování podniků. V první, teoretické části, je vysvětlen model DCF, odvozen model CAPM a ukázáno spojení právě mezi modelem DCF, sloužícím k výpočtu vnitřní hodnoty podniku, a modelem CAPM, sloužícím k výpočtu diskontní míry potřebné pro využití modelu DCF. Část druhá, praktická, se zabývá aplikací teoretického modelu CAPM v reálném světě na reálném podniku ČEZ a.s. V této části jsou nastíněny základní metody výpočtu CAPM a je zde také upozorněno na hlavní pasti a problémy při tomto výpočtu. V závěru druhé části je potom provedeno ocenění ČEZ pomocí DCF využitím diskontní míry vypočítané dle CAPM. Hlavním cílem této práce je provést čtenáře výpočtem diskontní míry využitím modelu CAPM a vypočítat diskontní míru pro společnost ČEZ.