Vliv přijetí eura na německou ekonomiku - Martinek, Tomáš (2014)
Abstrakt Euro, jakožto společná měna je jedním z největších a nejambicióznějších projektů v dějinách měnové integrace. Cílem práce je analyzovat vliv přijetí eura na německou ekonomiku. V první kapitole se práce zabývá historií a vznikem eurozóny. Popisuje počátky měnové integrace od prvních myšlenek až po současnost. Druhá část práce je pak věnovaná samotné analýze. Předmětem zkoumání jsou makroekonomické ukazatele. Cílem analýzy je zjistit jak a zdali vůbec euro ovlivnilo německou ekonomiku. Záměrem je objektivně posoudit, které části ekonomiky postihla společná měna pozitivně a které negativně.