Správa a řízení fotbalu v České republice - Slavík, Michal (2014)
Volby do Výkonného výboru FAČR (Fotbalová asociace České republiky) konané minulý rok odstartovaly spekulace ohledně řízení Fotbalové asociace, a to v oblasti transparentnosti a demokratičnosti řízení. Cílem této diplomové práce bylo ohodnotit míru těchto dvou atributů ve vedení FAČR a porovnat, jak jsou vnímány různými zájmovými skupinami, k čemuž bylo využito rozhovorů, dotazníkového šetření, analýzy mediálního odrazu a jiných statistických metod. Výsledky prokázaly nízký stupeň demokratičnosti v řízení FAČR navzdory vnější prezentaci jakožto demokratické organizace. Fotbalové kluby necítí možnost, že by se na řízení FAČR mohly podílet a ovlivnit ho. Taktéž bylo zjištěno, že některé zájmové skupiny překvapivě vnímají vedení FAČR transparentnější než tomu tak ve skutečnosti je. Konkrétně, finanční stránka řízení FAČR se jeví jako nejméně transparentní. Tento zajímavý poznatek přispívá k předpokladu, že transparentnost stále není zakořeněna ve společnosti zemí střední a východní Evropy a její vnímání je do značné míry zkresleno