Možnosti In-memory reportingových nástrojů - Cígler, Lukáš; Pour, Jan; Falta, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Diplomová práce se zabývá in-memory zpracováním dat, jeho využitím v reportingu a oblasti Business Intelligence (BI) obecně. Hlavním cílem teoretické části práce je představit in-memory principy, poukázat na odlišnosti od zpracování dat na pevném disku a získat přehled možností, jak uplatnit in-memory technologii v řešení BI. Výstupem této části je analýza přínosů a nedostatků in-memory řešení, diskutovaných vždy z různých pohledů. Praktickou část diplomové práce tvoří výkonnostní benchmark, který srovnává výkonnost zpracování dat za použití principů in-memory a konvenčního zpracování dat na pevném disku. Srovnání použitých metod je realizováno v prostředí reportingových nástrojů QlikView a Reporting Services. Pro testování je použito několik vzorků dat, přičemž oba zmíněné nástroje při každém měření pracují se stejnými daty. V závěru kapitoly je uvedeno vyhodnocení testování, které obsahuje naměřené výsledky a diskutuje silné a slabé stránky obou principů zpracování dat. Samotný závěr práce diskutuje výhody a nevýhody in-memory zpracování dat a definuje klíčové otázky, které by si mělo vedení podniku položit před investicí do inovace současného řešení BI. Zároveň závěr obsahuje doporučení pro další možné rozšíření této práce.
Vedoucí práce: Jan Pour
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační systémy a technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses