Komparace právní úpravy akciové společnosti v České republice a Rusku - Polach, Miroslav (2013)
Cílem této práce je předat čtenáři základní informace o podnikání v Ruské federaci a o možnostech vstupu na tento trh (vstup s pomocí místního partnera, založení obchodního zastoupení, pobočky, obchodní společnosti či specifika společného podniku). Druhým a hlavním cílem této práce je porovnat českou a ruskou právní úpravu akciové společnosti a tímto zájemce o založení tohoto typu společnosti v Ruské federaci upozornit na hlavní odlišnosti oproti nám dobře známé (nebo alespoň povědomé) regulaci. Tato práce je rozdělena do dvou logických celků, když první z nich jsou uvedeny obecné informace o ruském trhu a možnostech vstupu na něj a druhá část obsahuje srovnání české a ruské právní úpravy akciové společnosti. Po obecném úvodu se srovnání dále zaměřuje na úpravu nejzásadnějších oblastní, které definují fungování akciové společnosti -- úpravu akcií vydávaných společností, práv a povinností akcionářů a první úpravu orgánů akciové společnosti.