Analýza trhu virtuálních mobilních operátorů v České republice - Zich, Štěpán (2014)
Práce se zabývá analýzou trhu virtuálních operátorů v České republice. Jedná se o mladý a dynamický trh, na který první subjekt vstoupil na podzim roku 2012 a do dvou let má přes šedesát konkurentů. Z tohoto důvodu je v práci zahrnuta část zabývající se historickým pozadím liberalizace trhu telekomunikací v ČR. Dále se text krátce věnuje současnosti telekomunikací v ČR a ve světě. Práce si klade za cíl zhodnotit, zda se zvýšilo konkurenční prostředí na českém telekomunikačním trhu po vstupu virtuálních operátorů a kteří z nich mají nejvyšší šanci na úspěch. S pomocí Porterovy analýzy pěti konkurenčních sil lze charakterizovat dnešní prostředí jako konkurenčnější z pohledu všech sil. Matice pro potenciál úspěchu popisuje v práci subjekty na českém trhu, které mají šanci uspět, a analýza strategických skupin dokresluje pohled na jejich postavení vůči konkurenci. Syntézou analýz přináší práce komplexní pohled na český telekomunikační trh po vstupu virtuálních operátorů.