Kvalita života pacientů s hemo a peritoneální dialýzou - Valová, Radka (2014)
Pacient má při náhradě funkce ledvin na výběr ze dvou možností léčby, a to hemodialýzu nebo peritoneální dialýzu. Cílem těchto dialýz je očistit krev od odpadních látek, vody a nadbytečných solí, jejichž hromadění je hlavním důsledkem poruchy funkce ledvin. Diplomová práce se zabývá vyhodnocením kvality života pacientů s hemodialýzou a peritoneální dialýzou. Práce je rozdělena do dvou částí, a to na teoretickou a praktickou. V první části práce je zachycena charakteristika a princip hemodialýzy, peritoneální dialýzy a dále je definován pojem kvalita života. Druhá část práce je zpracována na základě dotazníkového šetření, které se věnuje subjektivnímu vnímání kvality života pacientů s hemodialýzou a peritoneální dialýzou v Jindřichově Hradci a Táboře