Komplexní pozemkové úpravy v managementu krajiny - Humešová, Tereza; Syrovátka, Oldřich; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Květoň, Pavel (2014)
Záměrem této bakalářské práce je vytvořit v katastrálním území obce Lukavec návrhy opatření, která budou zaměřena především na stabilizaci odtokových poměrů v této oblasti. Prostředkem k realizaci navržených opatření jsou pozemkové úpravy, které pomáhají rozvíjet přírodní a kulturní hodnoty venkova, zdravé životní prostředí a ekologické hospodaření. Teoretická část práce se zabývá významem odtokových poměrů v krajině a shrnuje zásadní a nejzávažnější vlivy, které vodní režim krajiny narušují. V praktické části je důkladně rozebráno vybrané území a navrženo několik řešení pro zlepšení základních funkcí krajiny. Tyto návrhy mohou sloužit jako podklad pro vypracování komplexních pozemkových úprav pro katastr dané obce. Dále je zjištěn stav realizace plánu společných zařízení v obci, která má ukončené komplexní pozemkové úpravy. Cílem je také zjistit, jaké jsou největší překážky v realizaci komplexních pozemkových úprav. Z práce vyplývá, že důležitost pozemkových úprav, jako nástroje pro zlepšení životního prostředí, si uvědomuje stále málo lidí a pro stát je to pouze okrajová záležitost. Nedostatečný zdroj financí způsobuje, že celý proces tvorby komplexních úprav je velmi pomalý a v podstatě ztrácí ten efekt, který by měl přinést zejména z pohledu managementu krajiny. Neexistence nástroje, který by donutil obce vyprojektovaná společná zařízení realizovat, je zásadní chyba. Velkým problémem je také složitý a nepřehledný byrokratický aparát, který vše nadmíru ztěžuje, nedostatečná snaha státu a omezené možnosti místní samosprávy. Další překážkou je neznalost, nezájem a neochota lidí tento proces podstoupit. Velmi důležitá je proto osvěta a informování lidí
Vedoucí práce: Oldřich Syrovátka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2014
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2014
Keywords: krajinné plánování; environmentální management; vodní hospodářství; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; landscape planning; environmental management; water management; bachelor's theses