Porovnání vybraných ekonomických aspektů Číny a USA - Walzelová, Kristýna (2014)
Bakalářské práce je zaměřena na vzájemné závislosti ekonomik Číny a USA, pomocí porovnání vybraných ekonomických ukazatelů. Cílem práce je posouzení vzájemné závislosti, tedy jestli je Čína více závislá na USA či naopak, zejména pak v jakém sektoru, a do jaké míry se země ovlivňují. Práce je rozdělena do čtyř kapitol a jejich podkapitol. První kapitola je zaměřena na vývoj obchodních a bezpečnostních vztahů Číny a USA počínaje 18. stoletím, které se vyvíjely přes druhou světovou válku až po současné multilaterální a bilaterální vztahy. Předmětem druhé kapitoly je charakteristika jednotlivých ekonomik v průběhu 70. a 90. let, zejména pak gradualistické reformy v Číně a recese v USA. Předposlední kapitola se zaobírá ovlivněním zemí ekonomickou krizí a zohledněním i dnešního stavu ekonomiky. Poslední čtvrtá kapitola je věnována ekonomické dimenzi americko-čínských vztahů v současnosti. Půjde o vytyčení nejdůležitějších oblastí vzájemných obchodních vztahů a oboustranné závislosti. Informace v této bakalářské práci pocházejí z českých a zahraničních tištěných i webových zdrojů.