Maastrichtská konvergenční kritéria a jejich plnění Českou republikou - Punčochářová, Hana (2014)
Plnění Maastrichtských konvergenčních kritérií je nezbytnou podmínkou vstupu země do eurozóny, kterou v současnosti tvoří 18 státu EU. Hlavním cílem práce je zhodnotit připravenost České republiky na přijetí společné evropské měny. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola popisuje vývoj měnové integrace v Evropě, Maastrichtská kritéria a také kritéria reálné konvergence. Ve druhé kapitole zvažuji možné dopady zavedení společné měny na ČR. Předmětem poslední kapitoly je již samotná analýza plnění Maastrichtských konvergenčních kritérií Českou republikou v letech 2010-2016. Dále se v této kapitole věnuji ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou a scénáři zavedení eura v ČR.