Zahraniční obchod ČR se zeměmi Beneluxu po vstupu do EU - Schönfeld, Martin; Čajka, Radek, 1983-; Bolotov, Ilya; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Tato práce řeší vývoj obchodních vztahů České republiky a států Beneluxu od roku 2004 do současnosti. V úvodní kapitole jsou obsaženy nejdůležitější teorie mezinárodního obchodu a problematika metodik vyhodnocení statistických dat. Poznatky z této části jsem uplatnil při zkoumání hospodářského vývoje v zemích Beneluxu v témže období. Poslední část je věnována srovnání vývoje oblasti zahraničního obchodu těchto zemí a České republiky, na který navazuje analýza vzájemného obchodu se zbožím a službami. Zkoumány jsou i toky přímých zahraničních investic. Provedenou analýzou jsme zjistili, že obchodní vztahy se státy Beneluxu hrají pro ČR v mnoha oblastech klíčovou roli. Vzhledem k zjištěnému dlouhodobému rostoucímu trendu je také prognózováno, že bude docházet k dalšímu rozvoji vzájemné spolupráce. Hlavním přínosem této práce je analýza regionu Beneluxu a struktury obchodních vztahů, které s nimi ČR vybudovala. Poznatky z této práce by mohly být užity pro seznámení se s nedávným vývojem v regionu či ke zjištění, jakou roli v tamějších ekonomikách hraje ČR a naopak.
Vedoucí práce: Radek Čajka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses