Význam ropy, rublu a dolaru v geoekonomických procesech - Sukhoverkhov, Mikhail; Džbánková, Zuzana, 1967-; Soukup, Jindřich, 1955-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2013)
V rámci dané práce se nabízí pohled na řadu mezinárodních procesů z hlediska geoekonomiky, čili z pozic ekonomické síly jednotlivých států a organizací. Cílem předložené práce je vymezení pozic dolaru, rublu a ropy v geoekonomických procesech. Především analýza aktuálního stavu dolarového systému Spojených států, posouzení míry působení tohoto systému na ostatní země, zjištění skutečné role Federální rezervní systém USA a současného postavení rublu a Centrální banky Ruské Federace. Velká část práce je věnována základní surovině současnosti -- ropě a její vazbě na dolar. Nakonec jsou zhodnoceny perspektivy dolaru v 21. století a navržena možná řešení, kteráby pomohla odstranit negativní následky dalšího použití dolarového systému jako dominujícího finančního systému ve světě.
Vedoucí práce: Zuzana Džbánková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses