Čína jako součást států BRIC - Gandalovičová, Linda (2014)
Země označované jako "emerging countries" jsou na úkor západních mocností v posledních desetiletích na vzestupu. V tomto ohledu na sebe velmi upozorňují státy BRIC. BRIC je uskupení čtyř států, Brazílie, Ruska, Indie a Číny, států s velkým potenciálem stát se v blízké budoucnosti novými světovými velmocemi. Cílem bakalářské práce je posoudit, s akcentem na Čínu, zda jsou tyto státy schopny vytvořit novou moderní ekonomickou i politickou platformu. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola se soustředí na základní informace o BRIC. V druhé kapitole analyzuji postavení jednotlivých států BRIC, i skupiny jako celku, ve světě pomocí základních ekonomických indikátorů, jako je HDP, export a import. Ve třetí kapitole jsem se zaměřila na Čínu, na ekonomicky nejsilnějšího člena skupiny BRIC, jelikož ji považuji za determinant úspěchu celého uskupení. Kapitola zkoumá stávající situaci země a udržitelnost této pozice s ohledem na různé oblasti její ekonomiky.