Analýza soft skills vybraného manažera - Kratochvílová, Eva; Tripes, Stanislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Hiršová, Miloslava, 1950- (2014)
Manažer. Snad každý zná toto slovo, ne každý už ale ví, co to být manažerem skutečně obnáší a znamená. Proto jsem se ve své práci zaměřila na soft skills manažera, tedy na jeho měkké dovednosti. Tato bakalářská práce poskytuje základní přehled několika nejdůležitější soft skills, které by dobrý manažer měl mít. V teoretické části uvádím nejen typy manažerů, ale vysvětluji i samotný pojem, který vymezuje soft skills jako důležitou součást pravého manažera. V praktické části analyzuji měké dovednosti konkrétního manažera a zaměřuji se na otázky jaké soft skills se u manažera vyskytují. Také zjišťuji, zda tyto dovednosti ovlivňují podnik a zaměstnance. Výzkum je prováden pomocí osobních rozhovorů se zaměstnanci, manažerem a jeho sestrou. Pro zvýšení vypovídací schopnosti je využito triangulace. Výsledkem je zhodnocení soft skills manažera a uvádím i možná zlepšení, která by mohla být v podniku užitečná.
Vedoucí práce: Stanislav Tripes
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2014
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2014
Keywords: manažerské dovednosti; kvalitativní výzkum; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; management skills; qualitative research; bachelor's theses