Multikulturní koncept New Labour a jeho podíl na selhání britského multikulturalismu - Görčöš, Ivan; Soukup, Jaromír, 1977-; Szobi, Pavel, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
V diplomové práci se zabývám selháním a úpadkem britského multikulturalismu. Cílem práce je přispět do současné diskuze o konci evropského konceptu multikulturalismu a po důkladné analýze stanovit příčiny, které vedly k selhání britského konceptu multikulturalismu. Cílem je analýza multikulturního konceptu New Labour během tří vítězných volebních období v letech 1997 -- 2010. V práci vycházím ze dvou hlavních předpokladů. Multikulturalismus beru jako koncept, který selhal. Není tedy mým záměrem zkoumat, zdali selhal, ale hledám příčiny tohoto selhání. Druhým předpokladem je, že za selhání multikulturalismu může buď selhání jeho obecného konceptu anebo změny provedené New Labour. V první části práce zkoumám multikulturalismus jako obecně teoretický koncept kulturního pluralismu, který se zrodil koncem 70. let v západních demokraciích. Zaměřuji se především na konstrukci jeho liberálních základů a podstaty. Zohledňuji zejména limity a hranice, které liberální základy pro multikulturalismus představují. Vycházím z jeho liberální konstrukce utvořené na výsledcích liberálně komunitaristické diskuze 70. a 80. let. Zkoumám multikulturalismus v kontextu událostí na přelomu tisíciletí. Zaměřuji se na nové výzvy, které tato doba multikulturalismu přináší. Zejména výzvu začlenění a uznání muslimských imigrantů a komunity. Ve druhé části analyzuji britský koncept multikulturalismu. Zaměřuji se na multikulturní koncept New Labour, který komparuji s britským multikulturním konceptem vytvořeným v 70. letech. Nejprve analyzuji nový model ekonomické imigrace, který zcela proměnil britskou imigrační politiku. Dále zkoumám jeho dopady na integrační politiku a její vývoj. Zkoumám problémy spojené s muslimskou komunitou i přechod od liberálního multikulturalismu k liberálnímu donucení. Závěrem práce je, že britský mult
Imigrační ani integrační politika New Labour nevedla k žádné zásadní změně obecného konceptu, která by zapříčinila konec britského multikulturalismu. Multikulturalismus selhal, protože se jeho liberální konstrukce nedokázala vyrovnat s výzvou a začleněním neliberální muslimské komunity na přelomu tisíciletí.
Vedoucí práce: Jaromír Soukup
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses