Chlapec nebo dívka - Zákostelná, Lucie (2013)
Diplomová práce je zaměřena na zkoumání a hodnocení vlivů působících na hodnotu podílu živě narozených chlapců. Po prostudování cizojazyčné literatury jsou vybrány faktory, které tento podíl ovlivňují. Potřebné počty narozených dle pohlaví jsou získány z The Human Mortality Database, databáze United Nations Statistics Division a z jednotlivých statistických úřadů. Na základě výsledků průzkumové analýzy dat jsou vyhodnoceny země, jejichž data jsou zkreslena díky manipulaci či neodpovídající úrovni registrace narozených. Dále jsou označeny země s abnormálními hodnotami podílů narozených chlapců, které jsou důsledkem kulturních zvyklostí a technologického rozvoje. V případě zemí, u nichž není patrný vliv zmíněných faktorů, je provedena analýza vztahů a závislostí podílu narozených chlapců na vybraných proměnných (skupiny geografických, socioekonomických a demografických vlivů). Na základě této analýzy je prokázáno, že podíl narozených chlapců závisí především ale nikoliv výhradně na míře úhrnné plodnosti a střední délce života.