Vliv otevírání turecké ekonomiky na rozdělení příjmů - Daněk, Jakub (2014)
Turecko je zemí, která v posledních třech dekádách prošla významnými změnami a vývojem vedoucím k vyšší otevřenosti ekonomiky. Zároveň je členskou zemí OECD vykazující jednu z nejvyšších úrovní nerovnosti rozdělení příjmů. Cílem této práce je analyzovat vztah mezi otevřeností turecké ekonomiky a rozdělením příjmů a ověřit, zdali se tento vztah vyvíjí analogicky ke Kuznetsově křivce. Nejprve se v této práci zabývám politickým a hospodářským vývojem Turecka mezi lety 1980 a 2012. Poté přistupuji k problematice nerovnosti rozdělení příjmů a pomocí Gini indexu tuto nerovnost kvantifikuji a komentuji. V závěrečné části se pak věnuji zkoumání vztahu otevřenosti ekonomiky a nerovnosti rozdělení příjmů a ověřuji předpoklad o analogii ke Kuznetsově křivce.