Vliv otevírání turecké ekonomiky na rozdělení příjmů - Daněk, Jakub; Jiránková, Martina, 1967-; Kačírková, Eliška; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Turecko je zemí, která v posledních třech dekádách prošla významnými změnami a vývojem vedoucím k vyšší otevřenosti ekonomiky. Zároveň je členskou zemí OECD vykazující jednu z nejvyšších úrovní nerovnosti rozdělení příjmů. Cílem této práce je analyzovat vztah mezi otevřeností turecké ekonomiky a rozdělením příjmů a ověřit, zdali se tento vztah vyvíjí analogicky ke Kuznetsově křivce. Nejprve se v této práci zabývám politickým a hospodářským vývojem Turecka mezi lety 1980 a 2012. Poté přistupuji k problematice nerovnosti rozdělení příjmů a pomocí Gini indexu tuto nerovnost kvantifikuji a komentuji. V závěrečné části se pak věnuji zkoumání vztahu otevřenosti ekonomiky a nerovnosti rozdělení příjmů a ověřuji předpoklad o analogii ke Kuznetsově křivce.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses