Postavení OZE v energetické politice EU - příklad Německa - Mikulášová, Tereza (2014)
Obnovitelné zdroje energie jsou současným často diskutovaným tématem. Jejich implementace do energetického mixu je důležitým krokem pro zajištění stabilních dodávek energie. Německo v tomto směru patří mezi evropské lídry a stanovilo si ambiciózní cíle, jejichž dosažení je podporováno několika garančními programy. S přechodem na OZE však vyvstávají i problematické body. Mezi aktuální otázky, které je nutné vyřešit, patří také vliv obnovitelných zdrojů energie na elektrizační soustavu. Práce se zabývá OZE v Německu a jejich postavením v energetické politice státu. Obsahuje důležitý legislativní rámec, popisuje vývoj zdrojů, vyhodnocuje jejich postavení a limity. Ve třetí kapitole se práce soustředí na problematiku elektrizační soustavy, která vyvstává se zaváděním obnovitelných zdrojů.