Podpora rozvoje cestovního ruchu v EU - Kořínková, Kateřina (2014)
Cílem této bakalářské práce je objasnit možnosti využití nástrojů EU v oblasti turismu a zhodnotit postavení Evropské unie na mezinárodním trhu cestovního ruchu. První část práce je zaměřena na Evropskou unii z pohledu mezinárodního turismu. Konkrétněji se věnuje analýze vývoje cestovního ruchu od roku 1950 po současnost s možnými budoucími prognózami včetně jeho významu pro ekonomiku EU a světa. V druhé kapitole je vysvětlena problematika cestovního ruchu v Evropské unii ve vztahu k jejím legislativním a dotačním nástrojů, programům a projektům v oblasti turismu v rámci jednotlivých finančních rámců. V poslední kapitole je zanalyzován cestovní ruch v České republice v kontextu členství v Evropské unii s ohledem na možnosti využití dotačních nástrojů z EU.