Motivace seniorů k dalšímu pracovnímu uplatnění - Poláková, Jana (2014)
Cílem této diplomové práce je zjištění možné motivace k dalšímu pracovnímu uplatnění u seniorů, kteří již pobírají starobní důchod. Práce je rozdělena do tří částí - na část teoretickou, která se věnuje pojmům souvisejícím se stářím a změnám, k nimž dochází s přibývajícími roky; část metodologickou, ve které jsou popsány způsoby získávání dat a část praktickou, která je již věnována samotné interpretaci výsledků z písemného dotazníkového šetření mezi seniory pracujícími v penzi a z polostandardizovaných rozhovorů. Starším i mladším čtenářům diplomová práce poodhaluje, kromě možných motivů dalšího pracovního zapojení seniorů v penzi, také jejich pohled na současnou společnost a pracovní uplatnění pro starší generace. V závěru práce jsou shrnuta doporučení seniorům, kteří stále hledají práci vhodnou pro seniory v penzi, nebo do budoucna po odchodu do důchodu budou mít zájem o další pracovní uplatnění.