Vývoj právní úpravy dohledu státu nad pojišťovnictvím - Jedlička, Ota (2014)
Tématem této bakalářské práce je zmapování vývoje tuzemské legislativy dohledu státu nad pojišťovnictvím. Nejprve je obecně vysvětlen dohled, jeho důvody, podstata a forma a poté práce sleduje vývoj legislativy od doby roku 1918, tedy vzniku první republiky, až po současnost. Přitom se práce nevěnuje pouze dohledové činnosti tak, jak ji chápe legislativa, ale všem možnostem, jak může stát svým dohledovým orgánem pojistný trh regulovat. Poté je navázáno rozborem nejaktuálnějších připravovaných změn oproti současnému stavu a v závěru jejich zhodnocením, přičemž autor nekomentuje, jaký to bude mít dopad na zlepšení nebo zhoršení současné situace, ale pouze hodnotí, jestli taková úprava vůbec může být zlepšením a na čem bude záviset.