Hlavní trendy vnitřní migrace v ČR - Zahrádková, Eva (2014)
Cílem této bakalářské práce je objasnit trendy vnitřní migrace České republiky, projevující se v rozmezí let 2000 až 2011. V teoretické části jsou vysvětleny základní pojmy a charakteristiky, spolu s ukazateli, které se používají pro analýzu migrace. Analytická část zkoumá vývoj migrace mezi 14 kraji a 76 okresy ve vztahu k vybraným ukazatelům, kterými jsou objem vnitřní migrace, obrat a saldo vnitřní migrace, spolu s indexem efektivnosti migrace. Zároveň je prováděna analýza podle kategorií, mezi které patří: pohlaví, věk, rodinný stav, vzdělání, důvod stěhování a měsíc stěhování. V závěru jsou shrnuty nejpodstatnější výsledky, jež byly v průběhu studie zjištěny.