Komprarace pravidel tvorby základů daně z příjmů ve vybraných zemích - Klusáčková, Hana (2014)
Tato diplomová práce se zabývá korporátní daní, konkrétně komparací pravidel tvorby základu daně v České republice, na Slovensku, na Kypru a v Nizozemí. Cílem je zjistit zásadní odlišnosti v konstrukci základu korporátní daně, zhodnotit výhodnost daných systémů pro zahraniční investory a formulovat doporučení pro Českou republiku. Práce popisuje legislativní úpravy korporátní daně ve vybraných státech, v závěrečné části je provedena komparativní analýza a jsou shrnuty zjištěné výsledky. Dále jsou porovnávány statutární i efektivní sazby daně a podíl výnosů z korporátní daně na hrubém domácím produktu a celkových daňových výnosech.