Fair trade a rozvojové země v mezinárodním obchodě - Lužná, Nikola (2014)
V této bakalářské práci se zabývám rozvojem konceptu Fair Trade ve světě. Jejím cílem je vyhodnotit potenciál trhu České republiky k rozvoji tohoto konceptu, na základě rozboru delšího trendu vývoje Fair Trade na dílčích trzích, a dále doporučit opatření pro zlepšení situace s přihlédnutím k pozitivním příkladům v zemích, kde je koncept nejrozvinutější, s kladeným důrazem na Velkou Británii. Práce nejdříve popisuje vznik hnutí, jeho vývoj a rozšíření do celého světa. Dále charakterizuje základní principy, jimiž se řídí, a standardy, které byly závazně stanoveny a musí být bezpodmínečně dodržovány. Druhá kapitola je věnována komoditám, které jsou prodávány pod ochrannou známkou Fairtrade, přičemž se později zaměří na dvě historicky nejvýznamnější, kávu a banány. Třetí kapitola pojednává o situaci na trhu s Fair Trade produkty ve světě. Ze všeobecného popisu vývoje konceptu na světových trzích se postupně dostává k trhu ve Velké Británii, kde jsou hodnoceny příčiny, proč je zde nejrozvinutější. Poslední část je věnována trhu v České republice, kde je analyzována současná situace, a kde je na základě zjištěných informací doporučeno, v jakých oblastech by se mohl český trh inspirovat na těch zahraničních.