Dopady světové krize na ekonomiku Irska - Johanssonová, Victoria; Malý, Josef, 1958-; Bolotov, Ilya; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Bakalářská práce se zabývá příčinami, průběhem a dopady světové krize na Irsko. Hlavním cílem této práce je komplexní analýza vývoje irské ekonomiky v posledních 20 letech a zjištění do jaké míry se na propadu irské ekonomiky v roce 2007 podílela celosvětová krize a enormní závislost Irska na stavebním průmyslu. Tento výzkum je uskutečněn na pozadí komparace se Španělskem. To bylo pro závěrečné srovnání vybráno z důvodu podobného předkrizového. Práce je rozdělena do 3 klíčových kapitol. První kapitola se zaměřuje na popis vzniku finanční krize v USA a její přelití do dalších zemí světa. Druhá kapitola komplexně analyzuje transformaci irské ekonomiky od poloviny minulého století, přes dynamický růst na přelomu tisíciletí až do propadu v roce 2007. Kapitola dále rozebírá zavedená opatření a jejich celkovou účinnost. Ve třetí kapitole je předmětem zkoumání schopnost Irska se vrátit na předkrizovou úroveň v porovnání s neméně postiženým Španělskem. V rámci této části práce bude rozebrána schopnost obou ekonomik zotavit se z pokrizového stavu s přihlédnutím k předkrizovému ekonomickému vývoji obou zemí.
Vedoucí práce: Josef Malý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses