Priority českého předsednictví v Radě EU Případová studie - Kotík, Jan; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Kuchařová, Alžběta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
V 21. století vzrůstal význam agendy energetiky pro celou Evropskou unii. Evropská unie se snažila reagovat na energetické krize aktivně, vytvořila Evropskou bezpečnostní strategii. V ní se zabývala i otázkou energetické bezpečnosti a ochrany klimatu. České předsednictví v roce 2009 si jako jednu ze svých priorit zvolilo energetiku a vneslo do evropského fóra tři dílčí témata -- podporu jaderné energie, rozšiřování evropské politiky sousedství v podobě Východního partnerství a debatu o Jižním koridoru a jeho páteřním projektu plynovodu Nabucco. Cílem této bakalářské práce je zodpovědět, zdali Česká republika prosazovala agendou energetiky své vlastní národní zájmy, nebo sledovala zájmy Evropské unie. Strukturu práce tvoří tři části. V první se pojednává o institutu předsednictví v Evropské unii a jsou blíže specifikovány jeho funkce, možnosti prosazování agendy a hodnocení předsednictví. Druhá část se zabývá evropskou energetickou politikou a vnitřními vlivy působící na výběr priority energetiky pro české předsednictví. V závěrečné kapitole jsou analyzovány plnění funkcí českého předsednictví v oblasti energetiky a v neposlední řadě je české předsednictví zhodnoceno dle kritérií z první kapitoly.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses