Rostoucí role jihovýchodní a východní Asie v námořní dopravě - Pechalová, Klára (2014)
Bakalářská práce je zaměřena na námořní dopravu a to zejména v jihovýchodní a východní Asii. Hlavním výstupem je ucelená charakteristika námořní dopravy ve světě a i konkrétně ve východoasijském Pacifiku. Dílčím cílem práce je i sledování dopadů ekonomické krize na odvětví námořní přepravy, dále predikce budoucích trendů, které by mohly ovlivnit námořní dopravu a zasilatelství. Bakalářská práce se soustředí a potencionální vývoj námořní dopravy, sleduje směry jejího ubírání a zkoumá nové možnosti, které se rejdařům a provozovatelům otevírají. Práce je rozdělena do tří hlavních kapitol. První část se věnuje námořní dopravě z obecného hlediska, klasifikuje ji a uvádí odbornou terminologii. Ve druhé kapitole je rozebrána současná světová námořní doprava se zaměřením na hospodářskou krizi, trendy a přístavy a trasy. Stejnou strukturu má i třetí kapitola, která se však specifikuje na oblast jihovýchodní a východní Asie.