Vývoj daňové soustavy na území ČR po roce 1989 - Ježková, Barbora; Filipová, Vladimíra; Drozen, František; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Práce se zabývá znázorněním historického vývoje daňové soustavy na území České republiky, a to od období končící existence Československé socialistické republiky (rok 1989) až po současnost. Cílem je především poskytnout ucelený pohled na vývoj daní v tomto více než dvacetiletém období, který by ilustroval sled nejdůležitějších daňových změn a reforem. Práce uvádí daňovou soustavu platnou v roce 1989. Poté zmiňuje přechod z centrálně plánované ekonomiky na tržní ekonomiku a daňovou reformu 1993. Další část se věnuje z mého pohledu nejdůležitějším daňovým změnám v období 1993-2013. Zejména se jená o dopad vstupu ČR do EU v roce 2004 na daňovou soustavu a daňovou reformu v roce 2008. Vývoj je demonstrován zejména ukazateli daňové kvóty, daňového mixu a s nimi souvisejícího celkového dopadu daňového zatížení na poplatníky a je porovnáván se zeměmi OECD. Aktuálně platná daňová soustava (2013) je následně zhodnocena. Na základě historicko-politických aspektů daňových soustav na našem území a zhodnocení té současné také uvádím předpokládané koncepce dalšího vývoje naší daňové soustavy.
Vedoucí práce: Vladimíra Filipová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses