Hodnocení a motivace pracovníků - Vincíková, Miroslava; Kašparová, Eva, 1958-; Ticháková, Zuzana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2014)
Cílem této práce je analyzovat hodnocení a motivaci zaměstnanců ve státním a soukromém sektoru, provést srovnání a navrhnout opatření, která budou vést k odstranění nedostatků. Na začátku práce je charakterizována problematika a stanoveny cíle práce. Teoretická část se zaměřuje na hodnocení, motivaci a odměňování pracovníků v obou sektorech včetně aktuálních poznatků v této oblasti. Porovnání obou sektorů je provedeno pomocí dotazníkového šetření. Zaměřuje se na hodnocení, motivaci a spravedlivé odměňování zaměstnance z pohledu pracovníků. Praktická část obsahuje výsledky výzkumu, ověření stanovených hypotéz a na základě zjištěných nedostatků navržení možných opatření k zlepšení stávající situace. Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že pracovníci soukromého sektoru získávají formální hodnocení mnohem častěji než zaměstnanci státního sektoru. Hlavní motivací k pracovnímu výkonu je pro pracovníky státní sféry jistota zaměstnání, pro zaměstnance soukromého sektoru možnost kariérního postupu. Výsledky této práce přinášejí zaměstnavatelům návrhy na zlepšení v dané problematice.
Vedoucí práce: Eva Kašparová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses